EKL-Tarja Pajunen TIEDOTTAA

19.6 2019  julkaistiin Ihan pihalla -kansalaistutkimus, joka käsittelee ikääntyneitä digitaalisessa maailmassa.

Tämä tutkimus perustuu vanhojen ihmisten kokemuksiin erilaisista palveluista. Vaikka kansalaistutkijoina toimivat ihmiset ovat korkeasti koulutettuja, heille on haastavaa asioida pankin, Kelan ja sosiaali- ja terveyspalveluiden kanssa. Heidän on hankala saada tietoa, jos he eivät käytä nettiä. Ja vielä pahempaa, heidän on vaikea ajaa asioitaan, hoitaa velvollisuuksiaan ja käyttää oikeuksiaan.

Tämä tutkimus kuvaa hyvin olemassa olevaa tilannetta ja tuo esiin keinoja, joita mm. liittomme on tuonut jo pitkään esiin. Niitä ovat neuvonnan, ohjauksen ja avun turvaaminen.

Tutkimuksesta on kaksi versiota koko julkaisu ja sen lisäksi lyhyt tiivistelmä. Ne teille ohessa alla tiedostoina.

Tiedoksenne juuri julkaistu Eläkebarometri, joka ainakin EKL:n Tarja Pajusta suuri tyytyväisyys mietitytti.  Samoin Iknen jäsentä, Tiedottaja Anneli Koivusta. Onko meidän syytä olla tyytyväisiä?

Keskustelutilaisuus

Eilen 17.6. toteutui tilaisuus Politiikan kulmapöytä: uusi hallitusohjelma. Tilaisuus oli SOSTEn järjestämä ja olimme siellä kutsuttuna pitämässä puheenvuoron sosiaaliturvan uudistamisen osiosta,

Tilaisuuden avasi SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas. Sosiaaliturvan osiota kommentoi kansanedustaja Anna Kontula ja käytimme tässä osiossa kommenttipuheenvuoron (sosiaalipoliittinen asiantuntija Tarja Pajunen, Eläkkeensaajien Keskusliitto)

Sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenneuudistusta avasi kansanedustaja Anu Vehviläinen ja siihen liittyvän puheenvuoron käytti Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax. Tilaisuus oli antoisa ja keskusteleva. Järjestöjen ääntä ja mukaan tuloa kannustettiin.  Saimme myös esittää tärkeitä kysymyksiä. Vastauksia ei vielä paljon ole. Sen kuitenkin Vehviläinen sanoi, että maakuntavaaleja tuskin vielä 2021 tulee kuntavaalien yhteydessä. Asiakasmaksulain uudistushan on ”luvattu” hallitusohjelmassa, mutta ihan selvää vastausta tämän aikataulusta ei tullut, maksuttomuutta ja kohtuullistamista ja maksuttomuutta palveluihin tosin on luvattu. Tästä heti teille kun tietoa tulee. Antamamme puheenvuoro liitteenä. Alla myös linkki keskustelutilaisuuteen, joka tallennettiin eli voitte kuunnella sen halutessanne.

Politiikan kulmapöytä 17.6.2019

Kesällä olemme myös SuomiAreenassa

Toimimme Potilasturvallisuusyhdistyksessä ja olemme omalla sessiolla SuomiAreenassa torstaina 18.7.2019 klo 17:30 Kaupungintalon pihalla. Tilaisuus järjestetään yhdessä Lähi- ja Perushoitajaliitto Superin, Potilasvakuutuskeskuksen, Haavahoitoyhdistyksen ja Satasairaalan kanssa. Teemana Hoidossa - Oletko turvassa. Viime kesänä kysyimme kansalaistorilla ihmisten ajatuksia hoidosta ja saimme paljon huolia liittyen erityisesti ikäihmisten hoitoon liittyen. Niistä nyt myös keskustelemme. Keskustelua vetää Tiina Merikanto Ylestä. Tulkaa ihmeessä mukaan keskustelemaan jos olette Porissa.

Olen Porissa keskiviikosta perjantaihin ja sain mahdollisuuden olla myös joitain aikoja joka päivä Kansalaistorin Satasairaalan pisteellä. Puhutaan mm. lääkityslistasta ja sote muistilistastamme. Tulkaa käymään. Pidetään EKL esillä  

Ystävällisesti  

Tarja Pajunen / EKL:n sosiaalipoliittinen asiantuntija 

Puh. 040 574 7515