Onnistunut mielenilmaus tänään 10.5.2023

10.5.2023

Jokelan Eläkkeensaajat ja Kellokosken Eläkeläiset järjestivät tänään klo 13 mielenilmauksen Jokelan ja Kellokosken terveysasemien säilyttämisen puolesta molempien terveysasemien edessä. Jokelassa oli paikalla arviolta 200 henkeä ja Kellokoskella  150.

Jokelassa Keusoten päättäjille osoitettua avointa kirjettä vastaanottamassa oli aluevaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Eemeli Peltonen ja aluehallituksen jäsen Olli Savela Hyvinkäältä. Kellokoskella paikalla oli aluevaltuutettu Aila Koivunen ja apulaispormestari Jari Immonen.

 Aarno Järvisen luettua päättäjille jätetyn avoimen kirjeen Eemeli Peltonen vastasi kertoen, että päätöksenteko pienten terveysasemien kohtalosta siirtyy syksyyn, eikä asiasta ole vielä mitään päätösesitystä.

Kiitokset kaikille tänään mielenilmauksessa mukana olleille ja varaudutaan uuteen mielenilmaukseen syksyllä, jos asiat näyttävät kääntyvän meidän kannaltamme huonompaan suuntaan.

 Alla on päättäjille jätetyn avoimen kirjeen teksti kokonaisuudessaan.

 

AVOIN KIRJE KEUSOTEN JOHDOLLE JA PÄÄTÖKSENTEKIJÖILLE

JOKELAN ELÄKKEENSAAJAT JA KELLOKOSKEN ELÄKELÄISET VAATIVAT: Selkeä ei terveysasemien lakkauttamisille.

 Sote-uudistuksen päämäärä on taata yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille asuinpaikasta ja lompakon paksuudesta riippumatta. Lyhytnäköiset leikkaukset eivät vie tulevaisuuden hyvinvointiin.

 Keusotessa valmistellaan uutta palveluverkkosuunnitelmaa. Valmistelusta kantautuneet ennakkotiedot ovat vakavasti huolestuttaneet Jokelan Eläkkeensaajat ry:n ja Kellokosken Eläkeläiset ry:n jäsenistöä. Jo kuntayhtymä Keusoten aikana valmistelussa on ollut pienten terveysasemien (Jokela, Kellokoski, Rajamäki ja Pornainen) lakkauttaminen säästösyistä on näkynyt käytännössä mm Jokelan ja Kellokosken terveysasemien palveluiden alasajona. Kesäloma- ja jouluaikojen sulut ovat vuosittain pidentyneet ja nyt lääkärien vastaanotot ovat kiinni sekä laboratoriopalvelutkin ovat kokonaan loppuneet.

 Sote-uudistuksen keskeinen tavoite on perusterveydenhuollon palvelujen saaminen kuntoon, lähipalveluiden turvaaminen ja ennaltaehkäisyyn satsaaminen. Siinä tarkoituksessa pienten, paikallisten terveysasemien lakkauttaminen ei ole järkevää eikä kestävää säästämistä pidemmän päälle.

 Keusote ei ole missään vaiheessa esittänyt ennakkovaikutusten arviointia (EVAUS), selvityksiä tai säästölaskelmia, joihin pienten terveysasemien lakkautuksella päästäisiin nykyisten tilojen vähäistä vuokrasäästöä lukuun ottamatta, joka sekin koituisi kuntalaisten maksettavaksi rakennusten jäädessä käyttämättömiksi nyt, kun sote-kustannuksista vastaa valtio. Kaiken lisäksi sekä Jokelan että Kellokosken terveysasemien tilat ovat hyvässä kunnossa.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen tulee keskittyä perusasioihin ja saada perusterveydenhuollon toiminnot takaisin Keusotea edeltäneelle tasolle. Lääkäriin pitää päästä helposti ja ajoissa, puhelimeen pitää vastata ja apua on saatava hätätilanteessa.

 Keusotessa on väitetty, että pienille terveysasemille on vaikeaa saada henkilökuntaa. Lääkäri- ja hoitajapula on kiistämätön ja nopeasti kasvanut ongelma koko maassa. Se ei kuitenkaan ratkea yksiköitä lakkauttamalla, vaan työoloja parantamalla. Monelle työntekijälle lähellä omaa asuntoa oleva työpaikka on merkityksellinen.

 Paikallisuus on avainasemassa myös sosiaalipalveluissa. Lähipalveluiden alasajo ei ole miltään osin asukkaiden edun mukaista. Pienten terveysasemien lakkauttaminen ei ole myöskään kestävää kehitystä. Peruspalvelut pitää tuottaa niin, että turhaa matkustamista vältetään. Tämä on tärkeää myös siksi, että kaikilla ikäihmisillä eikä välttämättä lapsiperheilläkään ei ole omaa autoa, eikä julkinen liikenne palvele esim. Pohjois-Tuusulasta Hyrylään matkustamista. Myös tähän lähellä ja helposti saavutettavissa olevat terveysasemat ovat paras ratkaisu. 

Jokelan Eläkkeensaajat ry ja Kellokosken Eläkeläiset ry vaativatkin Keusotea laatimaan ilmasto-ohjelman, jossa palveluiden tuottaminen tapahtuu mahdollisimman vähän päästöjä aiheuttavasti, kun tarkastellaan sekä asukkaiden että Keusoten omaa ympäristövaikutusta. Merkittävän osan Keusoten päästöistä aiheuttaa nyt mm. se, että Pohjois-Tuusulan asukkaiden on haettava peruspalvelut omalla autolla oman kylän ulkopuolelta.

 Jokelan Eläkkeensaajat ry ja Kellokosken Eläkeläiset ry vaativat, että Keusote keskittyy peruspalveluiden kehittämiseen niin, että puhelimeen vastataan, lääkäriin ja laboratorioon pääsee ja palvelut tuotetaan lähellä asukkaita.


Jokelan Eläkkeensaajat ry      Kellokosken Eläkeläiset ry